Tort bez jajek. Co można zrobić, gdy konieczne jest wykonanie wypieku bez dodatku jajka?
W dzisiejszych czasach zdarza się, że konieczne jest wykonanie deseru bez dodatku jajka. Powodem może być alergia lub dieta dyktowana innymi czynnikami. W jaki sposób poradzić sobie z tego typu zadaniem?
tort bez jajek
Jeśli powodem braku jajek jest po prostu alergia, wtedy można pokusić się o tort bez jajek zrobiony głównie na bazie galaretek i żelatyny. Do tego celu niezbędne są trzy opakowania galaretek w różnych kolorach, dwa opakowania serka homogenizowanego, rodzynki, żelatyna oraz bita śmietana i bakalie do przystrojenia wedle uznania. Niezbędne jest przygotowanie naczynia, które będzie odwzorowywać wymarzony kształt tortu. Galaretki należy robić według przepisu, choć lepszym pomysłem może być dodanie tylko połowy wody. Tworzenie tortu zaczyna się od wylania do formy galaretki. Następnie galaretka musi ulec stężeniu, dopiero wtedy można nałożyć masę uzyskaną z rozpuszczonej żelatyny oraz serka homogenizowanego i rodzynek. Warstwy galaretki i masy serowej należy układać naprzemiennie, za każdym razem czekając, aż masa odpowiednio zastygnie. Na koniec należy wyjąć tort z formy odwracając ją tak, aby na pierwszym miejscu była galaretka.