Pyszne smarowidło na kanapki.
Pasty do kanapek mogą być pożywne i zdrowe a jednocześnie bardzo smaczne. Wystarczy urozmaicać przepisy przyprawami i na każdy dzień można mieć wyjątkowy posiłek. Oczywiście warto co jakiś czas zmieniać pomysł na śniadanie na owsiankę czy jajecznicę, albo naleśniki. Jednak jeśli nie masz rano za dużo czasu to gotowe smarowidło zrobione dzień wcześniej może okazać się świetnym pomysłem.
Przepisem polecanym przez wiele osób jest pasta ze słonecznika z suszonymi pomidorami.
Dzięki niej podczas zwykłego śniadania możesz przenieść się na chwilę do słonecznej Toskanii. Najpierw należy namoczyć słonecznik, najlepiej na dwadzieścia cztery godziny, następnie należy go zblendować razem z innymi składnikami na przykład suszonymi pomidorami, oliwą z oliwek i przyprawami. Kiedy otrzymamy jednorodną, delikatną masę możemy śmiało nakładać ją na kanapki i jeść ze smakiem. Warto oczywiście dorzucić na chleb ze smarowidłem garść warzyw między innymi ogórka, sałatę, albo rzodkiewkę, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witamin i składników mineralnych.
Smarowidła kanapkowe lepiej zrobić samodzielnie w domu niż kupować w sklepie.
Po pierwsze, jeśli sami przygotowujemy posiłek to wiemy jakich składników używamy i że są one bezpieczne dla naszego zdrowia. Natomiast kupując gotowe pasty musimy zdawać sobie sprawę, że producenci dodają wiele sztucznych konserwantów, aby wydłużyć termin przydatności do spożycia a oprócz tego nie stronią przed wzmacniaczami smaku. Stąd zdecydowanie lepsze dla organizmu jest jedzenie przygotowane w domu z wysokiej jakości składników wiadomego pochodzenia. Stworzenie pasty ze słonecznika nie trwa więcej niż 10 minut a od razu można zrobić jej więcej, aby starczyła na dwa lub trzy dni. Wystarczy przechowywać ją w lodówce. Jednym czasochłonnym etapem jest namaczanie, ale wystarczy wstawić słonecznik do miseczki, zalać go wodą i odstawić na noc a rano będzie już gotowy. Zamiast szukać wymówek zadbajmy o swoje zdrowie stosując zbilansowaną i korzystną dla organizmu dietę.