Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Co warto wiedzieć o warzywach konserwowych?

Co warto wiedzieć o warzywach konserwowych?

Warzywa konserwowe są często wykorzystywane w kuchni. Ich zaletą jest przede wszystkim długi termin przydatności, a także duża dostępność na sklepowych półkach, gdzie znajdziemy wiele warzywnych kompozycji. Do najpopularniejszych produktów należy bez wątpienia groszek konserwowy. Warto wiedzieć jednak, że konserwować można niemal wszystkie rodzaje warzyw. Dowiedz się, jakie warzywa konserwowe włączyć do swojej kuchni. Czy konserwowanie negatywnie wpływa na ich wartości odżywcze?

1. Konserwowanie warzyw – na czym to polega?

2. Czy warzywa konserwowe mają składniki mineralne?

3. Użycie warzyw konserwowych – w jakich potrawach najlepiej się sprawdzą

4. Dynia konserwowa i karczochy – do jakich potraw je wykorzystać?

Konserwowanie warzyw – na czym to polega?

Konserwowanie warzyw ma na celu zapobiegnięcie ich zwiędnięciu i rozwinięciu się pleśni. Umieszczenie warzyw w specjalnej zalewie sprawia, że na dłużej zachowują one swoją trwałość. To zatem dobry sposób na przechowanie wiosennych warzyw z własnego ogródka i wykorzystanie je do potraw w trakcie jesieni czy zimy. Kluczowy jest dobór odpowiedniej marynaty, która wpłynie na smak całej zaprawy. Często wykorzystywany jest np. liść laurowy oraz ziele angielskie.

Rośliny w marynacie kupić można także w sklepach. Dostępne są także warzywa konserwowe online. Taki sposób zakupów to okazja na spróbowanie mniej popularnych i trudno dostępnych w Polsce warzyw.

Czy warzywa konserwowe mają składniki mineralne?

Wiele osób zastanawia się czy konserwowanie warzyw niszczy cenne witaminy w nich zawarte. Mimo że w trakcie obróbki mogą utracić część wartości odżywczych, nie oznacza to jednak, że marynowane rośliny są niezdrowe.

Warto pamiętać jednak, że sposób ich przechowywania, np. ekspozycja na słońce, a także obróbki, wpływa na składniki odżywcze roślin marynowanych. Do konserwowania warzywa lepiej używać także słoików niż aluminiowych puszek.

Użycie warzyw konserwowych – w jakich potrawach najlepiej się sprawdzą

Roślinami konserwowymi możemy zastąpić jesienią i zimą warzywa świeże. Dobrze sprawdzą się w sałatkach i surówkach. Mogą być podawane jako dodatek do mięs, ryb i owoców morza. Konserwowe warzywa można dodać także do makaronu. Konserwowe warzywa często podawane są także samodzielnie, jako przekąska.

Obok marynowanych grzybków, konserwowych ogórków czy groszku, warto włączyć do swojej diety także mniej spotykane warzywa. Konserwacja roślin pozwala na poznanie smaku warzyw niemal ze wszystkich stron świata.

Dynia konserwowa, karczochy i kapary – do jakich potraw je wykorzystać?

Jesienią często na stołach gości dynia, która jest niezwykle zdrowym i uniwersalnym warzywem. Zupa, sosy, makarony, placki, curry – możliwości na wykorzystanie dyni jest dużo. Zaletą dyni jest także nisko kaloryczność. Stanowi także źródło błonnika oraz błonnika. Oprócz tego zawiera wiele witamin i minerałów: potas, żelazo, cynk, witaminę E, A i C. W potrawach wykorzystywany jest głównie miąższ dyni, jednak drogocenne składniki odżywcze znajdują się także w jej pestkach. Uprażone na patelni nasiona warto dodawać np. do sałatek i zup. Podniesie to z pewnością walory zdrowotne potrawy.

Mniej znana i wykorzystywana jest natomiast dynia konserwowa. Przetwory z dyni to dobry sposób, aby wydobyć wyjątkowy smak warzywa. Dużo w tym przypadku zależy od marynaty. Dynie zamarynować można w occie lub zdecydować się np. na zalewę z goździkami lub chili. W każdym przypadku uzyskamy nieco inny smak. To zatem dobry sposób, aby zatrzymać jesienne ulubione smaki na dłużej.

Dynia konserwowa dobrze nadaje się do dań mięsnych. Może stanowić także składnik sałatki, surówki lub być podawana jako samodzielna przystawka.

Rzadziej w polskiej kuchni wykorzystywane są kapary, które kojarzą się głównie z kuchnia śródziemnomorską. Kapary pod względem wizualnym przypominają oliwki, różnią się jednak smakiem. Kapary wyróżnia intensywny i ostrym aromatem. Dobrze komponują się z mięsami, owocami morza i rybami. W wysokiej temperaturze kapary tracą wyrazisty smak. Świetnie nadają się do sosów, z tego powodu często wykorzystywane są do potraw makaronowych. Oprócz tego z kaparów można stworzyć smaczne pasty kanapkowe, dodając je np. do suszonych pomidorów lub awokado. Warto wiedzieć, że kapary najlepiej jeść na zimno.

Oprócz walorów smakowych warto docenić cenne witaminy, których źródłem są kapary. W roślinie znajdziemy m.in witaminy A, C, E, K, a także żelazo i potas. Z tych względów warto włączyć je do swojej kuchni, tym bardziej że dostępne są kapary z dostawą do domu.

Inną mało popularną opcją są karczochy. Podobnie jak kapary, wykorzystywane są przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej. Warto jednak spróbować kilku prostych przepisów, aby docenić lekko orzechowy smak karczochów. Tym bardziej że należą do produktów mało kalorycznych i dobrze wpływają na układ trawienny. Warzywa wykorzystać można np. do tarty. Inny sposób na karczochy to warzywa faszerowane. Wydrążone serca karczochów warto wypełnić mięsem, pieczarkami, serem lub pomidorami.