Sprawdzony przepis na ciasto do tortilli. Samodzielnie zrobione ciasto
Obecnie coraz więcej osób decyduje się na samodzielne robienie produktów, które zazwyczaj kupuje się jako gotowe. Dlatego też coraz częściej w domach przygotowuje się takie produkty jak na przykład ketchup czy majonez.
sprawdzony przepis na ciasto do tortilli
Tę zasadę warto również zastosować w przypadku wszelkiego rodzaju ciast. Czy istnieje sprawdzony przepis na ciasto do tortilli i o czym warto pamiętać przygotowując tego typu danie?
Ciasto tego typu bardzo często widywane jest jako gotowy produkt w sklepach. Najczęściej jest to ciasto wykonywane na mące kukurydzianej, zdarza się jednak, że można spotkać tortillę wykonaną z mąki pszennej. Do takiego ciasta nie potrzeba wiele, wystarczy odpowiednia mąka pszenna, sól, woda oraz olej. Warto pamiętać, iż mąka użyta do tortilli nie powinna być zbyt pełnoziarnista. Wynika to z faktu, że po zmieszaniu składników ciasto powinno być dość miękkie i bez wyraźnej faktury.
Po zmieszaniu składników konieczne jest przede wszystkim długie wyrabianie ciasta. Uzyskany surowiec musi być wałkowany, co warto wziąć pod uwagę, gdy konsystencja jest zbyt miękka i lepiąca. Dlatego też nie ma sensu podawanie dokładnych proporcji, jeśli chodzi o wodę – należy po prostu dodawać ją w trakcie wyrabiania.