W jaki sposób zrobić włoskie ciasto na pizzę na piwie?
Wiele osób marzy o tym, aby samodzielnie upiec pizzę, która byłaby w smaku taka sama lub lepsza od tej, którą można zakupić w wykwintnych lub czasem nawet w sieciowych restauracjach.
włoskie ciasto na pizze
Niestety, często trudno jest odpowiednio przygotować zarówno dodatki, jak i samo ciasto. w jaki sposób można przygotować włoskie ciasto na pizze i w jaki sposób można ulepszyć ten przepis?
Standardowe włoskie ciasto do pizzy nie zawiera jajka. To częsty błąd, który popełnia się w przypadku wykonywania ciasta do domowej pizzy. Ilość składników w standardowym przepisie powinna odpowiadać ilości ciasta, które chce się uzyskać. Zazwyczaj wystarczy półtora szklanki mąki typu “00”. Ten typ mąki często zawiera dodatkowy gluten, jest za to wolny od pozostałości łuski ziarna.
ciasto na pizze na piwie
Do mąki należy dodać również wodę, w ilości, która pozwoli na uzyskanie dość miękkiego ciasta, drożdży oraz przypraw, do których należą w tym przypadku przede wszystkim sól oraz oregano. Włoska pizza nie może również obyć się bez oliwy z oliwek. Niektórzy zmieniają ten przepis i wykonują zaczyn z drożdżami dodając do niego piwo. Ciasto na pizze na piwi można również przygotować standardowo, po prostu zastępując piwem wodę. Ciasto na pizze z piwem wykonuje się tak samo, jak standardowe, jednak jego aromat będzie bardziej intensywny. Wykonując ciasto do pizzy z piwem należy pamiętać, że zawartość piwa nie powinna przekraczać jednej szklanki, a sam napój należy lekko podgrzać przed podaniem.