Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Sałatka ziemniaczana z awokado

Sałatka ziemniaczana z awokado

Prosta w przyrządzeniu sałatka ziemniaczana z avocado, sprawdzi się jako przystawka lub zakąska na zimno. Idealna do zaserwowania w czasie grilla, jako dodatek do mięs. Łatwa i tania w przygotowaniu.

Składniki:

• 500 g ziemniaków
• 1 dojrzałe awokado
• sok z ½ cytryny
• 2 łyżki octu balsamicznego
• 1/8 l wody
• sól
• świeżo zmielony czarny pieprzem
• 3 łyżki majonezu
• 2 łyżki jogurtu
• pęczek szczypiorku
• 2 czubate łyżki ziaren słonecznika

Przygotowanie:

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do miseczki.
2. Dojrzałe awokado przeciąć w pół, po długości. Zdjąć skórkę i wyjąć pestkę. Każdą z połówek awokado pokroić w kostkę i spryskać sokiem z cytryny. Dodać do ziemniaków i wymieszać.
3. Ocet balsamiczny, wodę, sól i pieprz dokładnie wymieszać, do momentu aż sól się rozpuści. Następnie wylać na ziemniaki i awokado, odstawić na godzinę.
4. Jogurt połączyć z majonezem, dodać do sałatki i jeszcze raz wymieszać. Przystroić pokrojonym drobno szczypiorkiem i ziarnami słonecznika.

Szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana z awokado, na pewno zagości na dłużej na nie jednym stole.