Pyszny deser i zdrowe drugie śniadanie
Ciasta drożdżowe z kruszonką są przygotowywane i jedzone najchętniej bo przecież wszyscy lubią kruszonkę. Kojarzą się z domem rodzinnym oraz czasem dziecięcej beztroski. Są przygotowywane w tradycyjny sposób, to przepisy naszych mam i babć. Takie ciasto każdy zje bardzo chętnie. Jego upieczenie nie jest skomplikowane więc możemy je przyrządzić gdy mamy choć trochę wolnego czasu. Jednak z ciasta drożdżowego można przygotować również wiele innych rzeczy. Popularna drożdżówka ze śliwkami i kruszonką to przykład słodkiej bułeczki, którą zjadają chętnie starsi i młodsi. To dobry sposób na drugie śniadanie czy zdrowy deser. Śliwki są bardzo zdrowe i apetyczne a w połączeniu z ciastem drożdżowym smakują jeszcze lepiej.
Składniki
Do przygotowania ciasta potrzebujemy: 16 g suchych drożdży, 250 ml letniego mleka, pół szklanki cukru, łyżeczkę aromatu waniliowego, świeżo startą skórkę z połowy cytryny lub pomarańczy, 80 g roztopionego masła, szczyptę soli, jedno jajko, dwa żółtka, trzy szklanki i ćwierć mąki pszennej, kilogram śliwek węgierek.
Na kruszonkę potrzebujemy: 180 g mąki pszennej, 100 g cukru, 16 g cukru wanilinowego, 125 g roztopionego masła oraz ćwierć łyżeczki cynamonu.
Wykonanie
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami. Dodajemy resztę składników na ciasto i wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło. Wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski. Miskę przykrywamy ściereczką kuchenną i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtorej godziny aby ciasto podwoiło swoją objętość.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z cukrami i cynamonem, zalewamy gorącym i roztopionym masłem. Dobrze łączymy wszystkie składniki i palcami formujemy kruszonkę.
Blachę 40×30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Następnie wyjmujemy na nią wyrośnięte ciasto. Śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Układamy je na cieście rozciętą stroną do góry i posypujemy kruszonką. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Rozgrzewamy piekarnik i wkładamy ciasto. Pieczemy przez czterdzieści minut w temperaturze 180 stopni C.