Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Przygotowanie ciasta korzennego z mascarpone

Przygotowanie ciasta korzennego z mascarpone

Zdecydowanie jednym z najprostszych przepisów na nietuzinkowe i niepopularne ciasta, jest przepis na ciasto korzenne z mascarpone. Nazwa tego przysmaku może na pierwszy rzut oka odstraszać, jednak gwarantuję, że po spróbowaniu tego ciasta nasze zdanie zmieni się o pełne 180 stopni. Ciasto jest przepyszne, a przede wszystkim jest ono proste i szybkie w przygotowaniu, co w przypadku ciast jest bardzo dużą zaletą. Ciasto korzenne z mascarpone ma intensywny, czekoladowy smak, który wręcz wypełnia nasze podniebienie, zalewając nas niepowtarzalnym, czekoladowym smakiem. Jeśli lubimy słodkości – z pewnością pokochamy również to ciasto, a jednocześnie stanie się ono jednym z najczęściej wykonywanych przez nas deserów.

Ciasto korzenne z kremem mascarpone – jakiego smaku się spodziewać?

Swą popularność, ciasto z mascarpone zawdzięcza swojemu oryginalnemu smakowi. Bardzo słodkie i lekkie, idealnie nadaje się do najróżniejszych imprez domowych, do uroczystych przyjęć, bądź też po prostu jako ciastko do kawy w ciepłe, letnie popołudnia. Do ciasta korzennego z mascarpone wykorzystuje się herbatniki, dzięki czemu ciasto jest delikatnie kruche, co idealnie komponuje się z jego słodkim smakiem. Poszukując szybkiego w przygotowaniu deseru, który będzie na tyle uniwersalny, że zajadał będzie się nim dosłownie każdy, z pewnością pod uwagę powinniśmy wziąć ciastko korzenne z mascarpone. Ów deser w Polsce nadal jest rzadkością, dlatego też z pewnością zaskoczymy naszych najbliższych, przygotowując dla nich takiego rodzaju ciasto. Gwarantuję, że smak ciasta będzie niezapomniany, a o przepis będą pytać nawet najwybredniejsi rodzinni smakosze. Przed rozpoczęciem przygotowań do przygotowania ciasta, powinniśmy udać się na zakupy. Potrzebny nam będzie cynamon, śmietanka, miód, suszone śliwki, żelatyna, a także mleko, kakao, cukier, cukier puder, masło bądź margaryna i oczywiście – czekolada. Prócz tych składników, obowiązkowe są również herbatniki, bez których ciasto korzenne straciłoby swój ponętny i wciągający aromat.