Tradycyjny kebab
Jak wiadomo prawdziwy kebab, pochodzi z Turcji, to tradycyjne danie tamtejszej kuchni. Można go spotkać w zasadzie na każdym rogu ulicy. Ma unikalny i niepowtarzalny smak, wszystko za sprawą mięsa. W Polsce zazwyczaj używała się wołowiny lub kurczaka, natomiast w krajach bliskiego wschodu występuje baranina. Obraca się ona na specjalnym pionowym rożnie, na którym jest opiekana oraz skrawana na małe kawałki. Tak podawana jest między innymi w chlebku tureckim tak zwanej picie, macy lub bułce. Oprócz mięsa dodatkiem są warzywa, a także charakterystyczne sosy. Najczęściej występują pomidory, sałata, papryka, bakłażany, cebula. Wykorzystuje się też kaszę turecką. Sosy, zazwyczaj powstają na bazie jogurtów, ze szczyptą chilli, czosnku, pomidorów, pietruszki. Zazwyczaj jest on ostry. W języku tureckim kebab oznacza obracające się pieczone mięso.
Domowy kebab
Domowy kebab z piekarnika to alternatywa dla typowego dania fast food. Jak wiadomo, w domu przygotujemy go według swoich smaków. Jest on zdrowszy oraz smaczniejszy niż ten z budki za rogiem. Możemy wykorzystać mięso zarówno wołowe jak i kurczaka, doprawić przyprawami, które nam odpowiadają. Przyrządzone zarówno na ostro lub jak kto woli łagodniejsze smaki. Aby miało bardziej wyrazisty smak, należy je zamarynować i pozostawić na kilka godzin do lodówki. Mięso należy podsmażyć, na rozgrzej patelni, na oliwie z oliwek. Dodatki wybieramy według uznania. Mogą to być różnorodne, świeże warzywa. Od sałaty, po kapustę pekińską, pomidory, ogórki, paprykę, cebulę, kukurydzę. W zależności co lubimy. Sosy też są kwestią indywidualną. Mogą być gotowe lub samodzielnie przez nas wykonane. Np. sos czosnkowy, czy jogurtowy, pomidorowy bardziej lub mniej ostry. Kebab można przygotować w tortilli, czyli klasycznie lub też w bułce. Placki można kupić w sklepie albo przygotować własne. Jest to dobry pomysł na oryginalne danie, na obiad lub kolację. Mamy pewność, że będzie pysznie, zdrowo, a przede wszystkim domowo.