Tort budyniowy
Składniki:
– 200 g mąki pszennej (1 szklanka i 4 łyżki),
– 3 łyżki maki ziemniaczanej,
– 250 g cukru pudru (1 ½ szklanki),
– 4 duże jajka,
– 250 g margaryny lub masła,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
– 250 g masła,
– 2 op. Budyniu czekoladowego (z cukrem),
– 500 ml mleka (2 szklanki).
Polewa:
– 200 g czekolady deserowej,
– 50 ml śmietanki (30%),
– 50 g masła.
Ponadto:
Papier do pieczenia.
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Ciągle ucierając, dodawać po łyżce miękką margarynę,
a następnie dodać obie mąki wymieszane z proszkiem.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
3. Włożyć do niej 1/6 część ciasta (ok. 2 czubate łyżki), rozsmarować cienką warstwę.
4. Piec ok. 10 minut w temp. 180°C. W ten sposób upiec 6 placków. Ostudzić.
Krem:
1. W 1/3 części mleka rozpuścić proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotować, a następnie wlać do niego, ciągle mieszając, rozpuszczony budyń. Wystudzić.
2. Miękki masło zmiksować, dodając do niego po łyżce wystudzony budyń.
3. Powstały krem podzielić na 5 części.
Przygotowanie tortu budyniowego:
1. Na paterze położyć krążek ciasta i posmarować jedną częścią kremu.
2. Na to położyć następny placek i kolejną część kremu, aż do wyczerpania składników.
3. Całość docisnąć lekko deseczką i odłożyć do lodówki.
4. Polewą polać wierzch i bok tortu. Odstawić do zastygnięcia i dowolnie udekorować.
Polewa:
1. W rondelku zagotować śmietankę. Dodać masło i startą na tarce czekoladę. Mieszać, aż polewa stanie się gładka i gęsta.