Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Makaron z pomidorami i bazylią oraz czosnkiem. Jak przygotować proste i efektowne danie?

Makaron z pomidorami i bazylią oraz czosnkiem. Jak przygotować proste i efektowne danie?

Wiele osób chciałoby od czasu do czasu zjeść danie, które będzie jednocześnie efektywnie wyglądać i smakować, a jednocześnie nie będzie wymagało specjalnych umiejętności kulinarnych. Przykładem takiego posiłku może być makaron z pomidorami i bazylią. Co jest potrzebne do jego wykonania?

makaron z pomidorami i bazylią oraz czosnkiem

Podstawą tego dania są pomidory. Najlepiej by były one świeże, ponieważ to na ich podstawie wykonywany będzie sos. Inne niezbędne składniki to oczywiście czosnek, przyprawy – na przykład zioła prowansalskie, sól, pieprz oraz oliwa z oliwek. Przygotowania należy zacząć od czosnku. Należy podsmażyć go na oliwie, jednak nie powinien on zbrązowieć. Do czosnku należy dodać rozdrobnione pomidory bez skórki oraz przyprawy. Smażenie powinno trwać aż do momentu uzyskania gęstego sosu. Dopiero przed samym zdjęciem z ognia należy dodać drobno posiekaną bazylię, aby nie straciła ona swojego aromatu. Makaron, najlepiej świderki, należy gotować al dente.
Gotowy makaron z pomidorami i czosnkiem należy posypać tartym parmezanem i ozdobić świeżymi liśćmi bazylii. Proporcje składników należy ustalić według własnych upodobań.