Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Pulpeciki w sosie porowym

Pulpeciki w sosie porowym

Szukasz pomysłu na smaczny obiad dla dzieci? Jednocześnie na pewno chciałabyś, aby było to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Przedstawię dziś przepis na taki obiad a dodatkowo sposób jego podania, który zachęci małego degustatora do jego skosztowania.
Dziś zaproponuję pulpeciki w sosie porowym. Miękkie, nieduże kuleczki, które nie przestraszą młodego człowieka ilością do spożycia a jednocześnie nasycą mały brzuszek.

Składniki na 0,5 kg mięsa mielonego, proponuję drobiowe z uwagi na swą delikatność.

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 1 duży por
  • 1 mała cebulka, może być dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko całe
  • 0,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, słodka czerwona papryka

Mięso przyprawiamy i wyrabiamy dodając jajko. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę siekamy w drobną kosteczkę i również dodajemy do mięsa.
Z gotowego mięsa wyrabiamy niewielkie kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w 180*C ok 25 minut.
Podczas pieczenia pulpecików, kroimy pora w cienki paski i dusimy do miękkości na patelni zalewając całość mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
10 minut przed końcem pieczenia zalewamy pulpeciki sosem porowym.
Proponuję podawać pulpeciki z ziemniaczkami ugotowanymi w całości lub w mundurkach. Forma posiłku nasyci brzuszki dzieci ale również może zachęcić je do jedzenia palcami z uwagi na przyjemne kształty i niewielkie rozmiary.