Potrawy kuchni litewskiej
Kuchnia litewska jest kuchnią z pogranicza kuchni polskiej i rosyjskiej. Przeważają w niej ziemniaki oraz mięso, przez co jest bardzo syta i niestety kaloryczna. W tym artykule poznasz najbardziej znane potrawy oraz napoje tej kuchni.
Z czego słynie kuchnia litewska?
Najpopularniejszym daniem jest chłodnik litewski zrobiony z buraków, ogórków, kwaśnego mleka, śmietany, jajek i koperku. Podawany jest on na zimno z opiekanymi ziemniakami. Równie popularne są cepeliny, które wyglądem przypominają pyzy. Do wyboru są z nadzieniem mięsnym lub rybnym polane śmietaną ze skwarkami bądź sosem grzybowym albo z białym serem polane śmietaną. Warto również spróbować kibinów. Wyglądem przypominają nasze pierogi, lecz są większe, pieczone w piekarniku i podawane z bulionem. Do wyboru mamy kibiny z jagnięciną, twarogiem i szpinakiem, żółtym serem i warzywami, także z czekoladą. Kolejną potrawą litewską są kołduny, które praktycznie nie różnią się od naszych polskich uszek. Istotną różnicą jest to, że na Litwie nie są one podawane z żadną zupą, lecz ze śmietaną, rzadziej z sosem czosnkowy lub ostrym. Nadziewa się je surową wołowiną i duszoną cebulką z dodatkiem łoju wołowego. Kołdunów nie wolno kroić, muszą zostać włożone do ust w całości. Podczas tradycyjnego litewskiego wesela nie może zabraknąć ciasta o nazwie sakotis, zwanego po prostu sękaczem. Jego głównym składnikiem są jajka. Na każdy kilogram mąki potrzeba nawet 50 jajek. Oprócz nich dodajemy również masło lub margarynę, miód lub cukier oraz śmietanę. Jeśli chodzi o napoje, to najczęściej spotkamy się z bezalkoholowym kwasem litewskim wytworzonym z czarnego żytniego chleba. Natomiast z napojów alkoholowych możemy spróbować litewskich miodów pitnych, nalewek robionych na miodzie lub owocach, lub 27 ziołach. Ta ostatnia pomoże nam wzmocnić i oczyścić organizm. Popularne są również piwa.
Kuchnia litewska zdecydowanie nie jest dla osób, która chciałyby zrzucić parę kilogramów, ale będąc na Litwie, warto, chociaż spróbować jednego z tradycyjnych dań tej kuchni. Na pewno nie pożałujemy tej decyzji.