Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Nadziewane kieszonki z indyka.

Nadziewane kieszonki z indyka.

Szukasz pomysłu na niebanalny obiad? Organizujesz przyjęcie dla rodziny lub przyjaciół? Chcesz podjąć gości w wysublimowany sposób? Przedstawię dziś propozycje za pyszne, proste i również lekkostrawne danie. Zapewne na takim przyjęciu nie zaproponujesz jednej potrawy, więc mój przepis będzie idealnie komponował się w menu i swoją delikatnością zachwyci podniebienia niejednego gościa. Drób – bo o nim mowa a właściwie filet z piersi indyka jest zdrowym, delikatnym mięsem, które dostarcza wielu potrzebnych nam składników odżywczych a jednocześnie jest pysznym i delikatnym posiłkiem. Dodatkowym atutem jest możliwość podania go w dwojaki sposób. Smakuje zarówno na ciepło jak i podane jako przekąska na zimno.
Składniki na 1 filet:

  • filet z piersi indyka
  • 4 plastry suszonych pomidorów w zalewie
  • 4 kulki mini mozzarelli
  • sól, pieprz czarny – świeżo mielony
  • czerwona, wędzona papryka
  • cząber
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Filet oczyszczamy i dzielimy każdą część na pół,otrzymując 4 kawałki. Następnie każdy z nich przekrajamy przez środek robiąc sporą kieszonkę – nie rozcinamy fileta na wylot.
Mieszamy przyprawy i nacieramy przygotowane mięso.
Do każdej kieszonki fileta wkładamy plaster suszonego pomidora oraz przekrojoną kulkę mozzarelli.
Czosnek rozgniatamy i mieszamy z oliwą. Następnie gotowe kieszonki nacieramy oliwą z czosnkiem, układamy w naczyniu żaroodpornym lub formie do pieczenia pod przykryciem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180*C na 30 minut góra – dół.
Możemy także takie kieszonki owinąć folią aluminiową i przygotować na parze. Czas parowania ok 20 minut.
Podajemy jako element ciepłego, drugiego dania z ulubioną surówką i dodatkami lub pokrojone w plastry jako zimna przekąska.