Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Staropolski posiłek. Wyroby z dzika: kiełbasa myśliwska z dzika

Staropolski posiłek. Wyroby z dzika: kiełbasa myśliwska z dzika

Dziczyzna cieszy się coraz większą popularnością. Coraz częściej korzystamy z przepisów kuchni staropolskiej, w której wykorzystywano dziczyznę. Wyroby z dzika cenione są szczególnie ze względu na swój wyrazisty smak.

Wyroby z dzika – kiełbasa myśliwska z dzika

Wielu ludziom wydają się również zdrowszą alternatywą dla mięsa ze świni. W sklepach spożywczych coraz częściej oferowane są produkty właśnie z dzika. Najpopularniejszymi produktami z dzika będą wędliny z dziczyzny, a także kiełbasa myśliwska z dzika. Mięso z dzika w takiej postaci możemy wykorzystać do wielu rozmaitych potraw. Kiełbasa z dzika idealnie zastąpi kiełbasę ze świni w świątecznym żurku lub na grillu. Dziczyznę możemy dodać również do gulaszu czy bigosu. Aromat dziczyzny podkreślą takie przyprawy jak chociażby jałowiec czy kolendra. Potrawę z dzika najlepiej podać z tłuczonymi ziemniakami albo gruboziarnistą kaszą. Dobrym pomysłem będzie użycie kaszy gryczanej niepalonej. Nie zapominajmy również o dodatku zieleniny. Koniecznie podajmy potrawę z dzika z sałatą, najlepiej świeżą. Dobrym dodatkiem będą również tradycyjne surówki, takie jak surówka z marchwi czy buraka.