Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki
Składniki:
– 250 g cukru (1 czubata szklanka)
– 170 g maki pszennej (1 szklanka),
– 4 łyżki kakao,
– 5 dużych jajek,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g),
Krem:
– 2 szklanki śmietanki (30%) – (500 ml),
– 2 łyżki cukru pudru,
– 2 opakowania usztywniacza do śmietanki,
Masa wiśniowa i poncz:
– 500 g mrożonych lub świeżych wiśni bez pestek,
– 2 szklanki cukru żelującego (500 g),
– 50 ml wódki
Ponadto:
– czekoladowe rolsy,
– 1 opakowanie polewy czekoladowej,
– 250 g śmietanki (30%),
– 1 łyżka cukru pudru,
– 1 opakowanie usztywniacza do śmietanki,
– tłuszcz i mąka do blaszki.
Sposób przyrządzania tortu:
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
2. Jajka ubić z cukrem na puch. Ciągle ubijając, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką.
3. Dno tortownicy o średnicy 26 cm natłuścić, obsypać mąką. Boków nie smarować.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 35 minut w temp. 180°C.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 krążki.
Masa wiśniowa i poncz:
1. Rozmrożone wiśnie odcedzić do miseczki i zagotować z cukrem żelującym. Wystudzić.
2. Z odcedzonego soku przygotować poncz, mieszając go z alkoholem.
3. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczami.
Przygotowanie tortu:
1. Dolny krążek ciasta ułożyć na paterze i spiąć metalową obręczą. Skropić ponczem.
2. Na ciasto położyć połowę żelowanych wiśni, a na nie ½ części ubitej śmietanki.
3. Położyć drugi krążek ciasta i powtórzyć czynności. Przykryć ostatnim krążkiem.
4. Polewę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch i bok tortu. Dodatkowo bok tortu obsypać czekoladowymi rolsami. Tort odstawić do lodówki.
5. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i usztywniaczem.
6. Z ubitej śmietanki zrobić na torcie rozetki.