Pyszne tarty
Tarta jest jednym z tych wypieków, które – pomimo tego, jak wiele rodzajów i smaków mamy do wyboru – poznaje się na pierwszy rzut oka. Przysmak ten wywodzi się z Francji, gdzie słowo tarte oznacza po prostu ciasto. Tartą nazywa się rodzaj charakterystycznego płaskiego placka z kruchego ciasta, posiadającego wyższe brzegi, dzięki czemu wewnątrz znaleźć się może nadzienie. Tarty bardzo szybko zyskały dużą popularność poza granicami swej francuskiej ojczyzny i do dziś na całym świecie znaleźć możemy przepisy na mnóstwo wariacji tego klasycznego wypieku.
Co świadczy o popularności tart?
Tarta malinowa, tarta jabłkowa, tarta serowa, tarta szpinakowa… wymieniać można bez końca. Co je łączy? Z pewnością to, że są pyszne, ale nie tylko. Tarta swą popularność zawdzięcza nie tylko swemu wyjątkowemu smakowi, ale także ze względu na to, że bardzo łatwo można ją przyrządzić. Do wypieku tarty wykorzystać można różne rodzaje ciast. Pate Brise, czyli ciasto kruche, to najczęściej wybierana opcja. Przygotowuje się je w następujący sposób – składniki najpierw sieka się bądź uciera, następnie zaś do ciasta dodaje się zimnej wody i ugniata je na gładką masę. Zamiast podstawowego ciasta kruchego wykorzystać można także ciasto drożdżowe, piaskowe, francuskie czy też półfrancuskie. W tym, jakie będzie nadzienie naszej tarty ogranicza nas tak naprawdę tylko nasza wyobraźnia. Tarty przygotować możemy na słono, słodko czy nawet kwaśno. Można spożywać je na ciepło bądź zimno. Nadzienie może być zbite bądź bardziej plastyczne. Tak naprawdę wypieczone ciasto posmarować możemy też na przykład ubitą śnmietanką i ozdobić świeżymi owocami. Tarta jest świetnym pomysłem zarówno dla doświadczonych w kuchni osób, jak i tych, które dopiero są przygode zaczynają. Przyrządzenie ciasta nie jest trudne, a można dzięki niemu wykonać potrawę na każdą porę dnia i okazję – w tym także na specjalne uroczystości, z powodzeniem może bowiem zastąpić nawet tort. Formy mogą mieć też różne, w tym niewielkie, rozmiary.