Odnawianie deski do krojenia
Deska do krojenia po jakimś czasie traci swoje walory estetyczne. Prócz wyglądu, pojawiają się również na niej brzydkie zapachy i bakterie, które zwykłe mycie deski może nie wystarczyć.
Kroimy na niej cebulę, czosnek, inne warzywa, ryby, mięsa. Wszystko to powoduje, że na desce pojawiają się liczne nacięcia, w woda z tych pokarmów wchłania się do środka deski co powoduje jej pękanie. Odnawianie deski do krojenia i jej odświeżanie polega na tym aby natrzeć deskę sokiem z cytryny. Możemy przekroić cytrynę na pół i tą połówką nacierać deskę. Niech sok dobrze się wchłonie a deskę pozostawmy do wyschnięcia. Następnie będziemy potrzebować dwóch rodzai papieru ściernego. Grubego i cienkiego.
Na początku za pomocą grubego papieru ściernego należy zetrzeć wierzchnią warstwę drewna z deski a następnie wygładzić ją cienkim papierem. Po tej czynności, wcieramy w deskę z użyciem ręcznika kuchennego lub bawełnianej ściereczki olej spożywczy lub inny przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jednakże olej spożywczy, taki jak rzepakowy czy słonecznikowy w zupełności wystarczy. Po olejowaniu deski, odstawiamy ją do wyschnięcia a następnie powtarzamy ścieranie i znów olejowanie, do momentu, aż deska przestanie wchłaniać olej.