Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Odnawianie deski do krojenia

Odnawianie deski do krojenia

Deska do krojenia po jakimś czasie traci swoje walory estetyczne. Prócz wyglądu, pojawiają się również na niej brzydkie zapachy i bakterie, które zwykłe mycie deski może nie wystarczyć.

 

Kroimy na niej cebulę, czosnek, inne warzywa, ryby, mięsa. Wszystko to powoduje, że na desce pojawiają się liczne nacięcia, w woda z tych pokarmów wchłania się do środka deski co powoduje jej pękanie. Odnawianie deski do krojenia i jej odświeżanie polega na tym aby natrzeć deskę sokiem z cytryny. Możemy przekroić cytrynę na pół i tą połówką nacierać deskę. Niech sok dobrze się wchłonie a deskę pozostawmy do wyschnięcia. Następnie będziemy potrzebować dwóch rodzai papieru ściernego. Grubego i cienkiego.

 

Na początku za pomocą grubego papieru ściernego należy zetrzeć wierzchnią warstwę drewna z deski a następnie wygładzić ją cienkim papierem. Po tej czynności, wcieramy w deskę z użyciem ręcznika kuchennego lub bawełnianej ściereczki olej spożywczy lub inny przeznaczony do kontaktu z żywnością. Jednakże olej spożywczy, taki jak rzepakowy czy słonecznikowy w zupełności wystarczy. Po olejowaniu deski, odstawiamy ją do wyschnięcia a następnie powtarzamy ścieranie i znów olejowanie, do momentu, aż deska przestanie wchłaniać olej.