Niedzielny obiad
Na śląsku panuje tradycja, że w niedzielę cała rodzina spotyka się na obiedzie u jednego z członków, np. u babci, u mamy lub to córka zaprasza. Co na obiad zrobić mieszkając na śląsku? Najważniejsze są kluski! Mogą to być kluski białe często nazywane kluski śląskie lub kluski tarte.
Mało kto zna trzeci rodzaj klusek czyli kluski kopytka. Każde z nich mają inne składniki dlatego smakują zupełnie inaczej. Do klusek należy zrobić mięso, sos oraz kapustę lub surówkę. Przepisy na to wszystko możemy znaleźć w Internecie. Bardzo dobrze smakuje kaczka z jabłkami. Kaczkę należy przyprawić i podbiec na niewielkiej ilości tłuszczu w brytfance. Faszerujemy ją jabłkami, ale uwaga jabłka muszą być kwaśne, ponieważ inaczej nie otrzymamy tego wyjątkowego smaku. Czas pieczenia zależy tak naprawdę od mięsa, ponieważ musi ono odchodzić od kości. Pamiętajmy, żeby mięso podlewać winem- dzięki temu uzyska ono niepowtarzalny smak, lekko słodkawy. Idealna kapusta do tego dania to niebieska kapusta ze słoika. Jak w każdym śląskim domu do picia musi być kompot owocowy.