Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Tort z cukinii z pomarańczami

Tort z cukinii z pomarańczami

Składniki
Ciasto:
– 300 g mąki,
– 300 g cukinii,
– 300 g cukru,
– 3 jajka,
– ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
– ½ łyżeczki sody,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– 250 g mieszanki zmielonych migdałów i orzechów laskowych lub włoskich,
– 150 ml oleju,
– 2 łyżki kakao,
– tłuszcz i mąka do formy.
Krem:
– 500 g serka homogenizowanego,
– 200 g serka mascarpone,
– 600 g kremówki,
– 2 opakowania pomarańczowej oranżady w proszku,
– 20 g żelatyny.
Oraz:
– 3 pomarańcze i kilka listków melisy.
Sposób przygotowania
1. Ciasto: cukinię obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy na sito do odsączenia. Lekko odciskamy. Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy mieszankę migdałowo-orzechową, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz cynamon. Mieszamy. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, sypkie składniki i cukinię, dokładnie mieszamy.
2. Ciasto wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Przykrywamy folią aluminiową. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy ok. 35 minut. Następnie folię usuwamy, a ciasto wstawiamy do piekarnika jeszcze na ok. 5 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 3 równej grubości placki.
3. Krem: żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody. Studzimy i mieszamy z serkami i oranżadą. Dodajemy ubitą na sztywno kremówkę. Mieszamy.
4. Pomarańcze obieramy, filetujemy i kroimy w małe kawałki. Część odkładamy do dekoracji, resztę mieszamy z 1/3 kremu i smarujemy spód tortu. Przykrywamy drugim plackiem. Wykładamy połowę pozostałego kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy trzecim plackiem. Wierzch i boki tortu smarujemy resztą kremu. Wkładamy na 5 minut do zamrażarki, a następnie na 2 -3 godziny do lodówki. Dekorujemy pomarańczami i melisą.