Wegańskie ciasto czekoladowe. Niecodzienne przepisy na słodkości
Wiele osób zastanawia się obecnie nad zmianą diety. Jednym z powodów, dla których niemożliwe jest przejście od razu na menu pozbawione produktów odzwierzęcych jest przyzwyczajenie do dotychczasowych pokarmów.
Wegańskie ciasto czekoladowe
Na szczęście istnieją przepisy, które umożliwiają niemal bezbolesne przejście na dietę, a osobom, które już na niej są, na umilenie codziennego menu. Wegańskie ciasto czekoladowe to jedna z możliwości, jeśli chodzi o pyszny deser bez takich składników jak jajka czy masło.
Do wykonania tego typu deseru potrzeba przede wszystkim mąki. Jeśli niemożliwe jest zastosowanie pełnoziarnistej mąki pszennej, można zdecydować się na mąkę owsianą, uzyskaną ze zmielonych płatków owsianych.
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka
Jajka w przepisach wegańskich najczęściej zastępuje się bananem lub specjalnym zamiennikiem, który można czasem zakupić w sklepach ze zdrową żywnością. Aby wykonać ciasto czekoladowe niezbędne jest również zaopatrzenie się w dobrej jakości kakao oraz cukier lub naturalny słodzik, taki jak ksylitol.
Ciasto czekoladowe bez jajek i mleka wymaga zastosowania proszku do pieczenia lub sody. Niezbędny jest także tłuszcz, na przykład olej.