Kiedy głód atakuje w nocy
Kraków to drugie co do wielkości i liczby mieszkańców miasto w Polsce. Jest ważnym ośrodkiem biznesowym, jednym z głównych wyborów podczas wyjazdów turystycznych oraz najchętniej wybieranym, tuż po Warszawie, miejscem do kontynuowania nauki po ukończeniu liceum i technikum. Znajdziemy tu liczne uczelnie i szkoły wyższe, które oferują łącznie ponad trzysta różnych kierunków nauczania, a liczba studentów wynosi prawie 200 tysięcy. Nic więc dziwnego, że miasto posiada bogatą ofertę lokali gastronomicznych otwartych również nocą, kiedy uczniowie integrują się po zajęciach.
NAJPOPULARNIEJSZE DANIE TO WCALE NIE KEBAB
Choć kebab niewątpliwie jest jednym z ulubionych posiłków studentów, Kraków ma swoją wieczorną tradycję. Mowa o kiełbaskach z niebieskiej nyski – biznesie, który trwa nieprzerwanie już prawie trzydzieści lat. Każdego wieczoru przy Hali Targowej staje samochód, niebieska nysa, gdzie do wczesnych godzin porannych można dostać kiełbasę z grilla oraz oranżadę w szklanej butelce. Jest to jedyna taka firma w Polsce, która w dodatku nigdy nie płaciła za reklamę, a stała się popularna dzięki pozytywnym opiniom przekazywanym dalej przez zadowolonych klientów.
Pizza w nocy Kraków – czy to możliwe?
Pizza to kultowe danie i jest mnóstwo restauracji, które ją serwują. Zazwyczaj jednak są one otwarte od południa do późnych godzin wieczornych, a co zrobić, gdy ochota na pizzę najdzie nas nocą? W przypadku małych miejscowości stanowi to wielki problem, jednak w większych miastach roi się od pizzerii nocnych – specjalnych lokali, które otwierają się wieczorem i serwują swoje potrawy aż do rana. Wiele z nich, jak na przykład Pizza Nocna, oferuje rabaty dla studentów, gdyż to właśnie oni są jej głównymi klientami. Zdarzają się także regularne pizzerie, takie jak Banolli, które oprócz standardowego menu posiadają również ofertę nocną. Niestety faktem jest, że tego typu lokale mają mniejszą konkurencję, a praca w godzinach nocnych wiąże się z wyższym wynagrodzeniem dla pracowników, co bardzo często skutkuje wyższymi cenami potraw.