Japońska kuchnia
Kiedy mówimy „popularne japońskie potrawy” bardzo często na myśl przychodzi nam sushi, jednak czy tylko sushi jest tutaj popularnym posiłkiem?
Poza słynnym na cały świat sushi możemy zasmakować choćby Yakiniku, Unagi, Takoyaki.
Zacznij w ogóle od tego, że japońska kuchnia charakteryzuje się rybami, owocami morza, w tym chociażby wodorostów czy też warzyw.
Dużą popularnością cieszą się zupy gotowane bezpośrednio na stole w specjalnym garnku.
Jednak przyjeżdżając do Japonii czego możemy się spodziewać na stoliku idąc do restauracji?
Przykładowo dość popularnej Soby czyli makaronu gryczanego, sam makaron jest bardzo popularny w kraju wschodzącej wiśni, często możemy go spotkać na przykład z krewetkami, czy też z warzywami polany sosem sojowym.
Takoyaki to kolejna dość popularna potrawa, a jest to ośmiornica w cieście, jednak takoyaki jest bardziej traktowane jako przekąska, niż posiłek który możemy zjeść na obiad czy kolację.
Kiedy jesteśmy w restauracji możemy także zamówić zieloną herbatę szerzej w Japonii znaną jako Matcha.
Istnieje specjalna ceremonia herbaciana i jeżeli ktoś byłby bardzo ciekaw matchy warto się udać na tę ceremonię,
Kakigōri to japoński lodowy deser w Polsce mówi się na niego „sorbet” jednak to określenie nie jest w pełni trafne i poprawne.
Kakigōri składa się z „zeskrobanej” bryły lodowej, która w następnej kolejności polewana jest syropem smakowym.
Pomimo tych wyżej wymienionych pyszności w Japonii jest o wiele więcej potraw które na pewno wiele osób zna, lub kojarzy, na pewno wiele osób też kojarzy słynne pałeczki którymi tutaj się je i które w pewnym stopniu stały się ikoną Japonii, ponieważ na przykład wschodzącej wiśni ktoś może nie kojarzyć, słynnych shinkansesów też możemy nie kojarzyć, jednak makaron/sushi i pałeczki to jest właśnie pewnego rodzaju ikona Japonii.
Jeżeli ktoś byłby zaciekawiony jak jeść takimi pałeczkami