Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Smak rodzinnych obiadów nie tylko od święta

Smak rodzinnych obiadów nie tylko od święta

Smak rodzinnych obiadów nie tylko od święta

Staracie się, a mimo to nie wychodzi? Smażenie schabowego to już od dawna wasz najgorszy koszmar? Macie dość jedzenia ciągle tych samym domowych obiadków? Potrzebujecie odmiany i inspiracji? Powiedzcie, czy mieszkacie na wsi? W takim razie wspaniale się składa. Miastowi jednak również nie muszą się martwić. Mamy dla was przepis na wyśmienitą kurę faszerowaną brzoskwiniami, podawaną wraz z warzywami i brązowym ryżem.

Żar młodości i KURA-cja małżeńska

Proponowana przez nas kompozycja kulinarna idealnie sprawdzi się na długo wyczekiwany wieczór przy świecach i butelce białego, półsłodkiego wina. Także mężu, żono, zaskoczcie czymś pozytywnie waszych współmałżonków. Zwracam się również do młodych osób. Taki pokaz umiejętności kulinarnych na pewno zostanie doceniony również na pierwszej randce, pamiętajcie o tym. Przystąpmy, więc do działania!

Romantyczna odskocznia na kolorowym dywanie

Potrzebować będziecie jednej wiejskiej kury. Wiadomo, że na wsi zdobędziecie ją bez problemu, ale miastowym na pewno również nie sprawi to problemu. Wystarczy wybrać się do supermarketu. Zaopatrzcie się też w oliwę z oliwek, czerwoną cebulę, sól, pieprz, miękkie masło, żurawinę, kurkumę, estragon, tymianek i świeże liście mięty oraz bazylii. Kurę należy oporządzić, chyba że mamy gotowy produkt ze sklepu. Nacinamy ją na wierzchu oraz nacieramy jej grzbiet trzema łyżkami miękkiego masła połączonego wcześniej z przyprawami. Dzięki temu skórka naszej kury będzie złocista, lśniąca i chrupiąca. Wnętrze wysmarowujemy natomiast trzema łyżkami oliwy z oliwek wraz z ziołami i faszerujemy nieobranymi ćwiartkami brzoskwiń. Czerwoną cebulkę dusimy przez 10 minut na patelni w odrobinie wody pod przykryciem. Mięso wkładamy w rękaw do pieczenia i obsypujemy je uduszoną cebulką. Następnie zanurzamy w brytfance z wodą do jednej czwartej wysokości naszej kury. Folię dziurkujemy widelcem, aby zapewnić przepływ powietrza. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez godzinę. Po wyjęciu kury kroimy ją na porcje. Dekorujemy po wierzchu żurawiną, miętą oraz bazylią. Dokładamy na talerz porcję brązowego ryżu i ugotowane wcześniej warzywa. Polecamy, aby była to marchewka, buraczki oraz kalafior. Taka uczta to wyzwanie, ale gdy wszystko pójdzie po waszej myśli, będziecie czerpać z tego olbrzymią satysfakcję. Do dzieła!