Risotto z krewetkami
Zaskocz swoich znajomych tym prostym i super aromatycznym przepisem na kremowe risotto z krewetkami.
Składniki:
- 3 łyżki masła,
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę,
- 4 ząbki czosnku, rozgniecione,
- 200 g ryżu arborio,
- Sól,
- 1 litr bulionu drobiowego,
- 360 ml wytrawnego białego wina,
- Sok wyciśnięty z 2-óch cytryn,
- 2 łyżki stołowe świeżo posiekanej natki pietruszki oraz dodatkowo pietruszka do dekoracji,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 450 g średnich krewetek, obrane i odsączone,
- 100 gramów świeżo startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
1. W dużej patelni lub garnku z wysokimi ścianami na średnim ogniu rozpuść 1 łyżkę masła. Dodaj cebulę i gotuj do miękkości około 5 do 6 minut. Następnie dodaj 1 ząbek czosnku i gotuj do momentu, aż wydzielą się aromaty, a więc około 1 do 2 minut. Dodaj ryż i mieszaj do połączenia, następnie dopraw solą.
2. Na kilka razy zacznij dodawać bulion, jednorazowo po 120 ml, upewniając się, że został on w pełni wchłonięty przez ryż przed dodaniem następnej porcji. Gdy wlejesz całą zawartość bulionu, dodaj 240 ml wina i gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia.
3. W międzyczasie ugotuj krewetki. W dużym garnku na średnim ogniu rozpuść pozostałą ilość masła. Dodaj pozostałe 3 ząbki czosnku, sok z cytryny, natkę pietruszki, płatki chili i wszystko razem wymieszaj smażąc przez 2 minuty, a następnie dodaj krewetki i dopraw solą. Smaż krewetki do uzyskania różowego koloru przez około 3 do 4 minut, a następnie dodaj pozostałe wino. Doprowadź do wrzenia, następnie dodaj mieszankę krewetek i starty parmezan do risotto. Wymieszaj całość do momentu, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita kremowa konsystencja.
4. Risotto podawaj z posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!