Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Kanapki na ciepło – ciabatta i panini

Kanapki na ciepło – ciabatta i panini

Pieczywo kupujemy prawie codziennie, kanapki zabieramy ze sobą do szkoły i pracy. Jednak szybko można się znudzić zwykłymi kanapkami z serem, czy grzankami z patelni.

 

Zamiast tradycyjnego, białego chleba, warto spróbować ciabatty. Jest to włoska bułka, pachnąca ziołami i suszonymi pomidorami, którą znaleźć można w sklepie, lub upiec samodzielnie. Idealnie sprawdzi się jako kanapka na ciepło, zapieczona z serem żółtym, z szynką, kurczakiem lub salami. Po wyciągnięciu z opiekacza można polać ją sosem kanapkowym, ułożyć na niej ulubione warzywa, np. pomidora, ogórka, czerwoną cebulkę oraz kapustę pekińską, posypaną koprem. Jeżeli mamy w kuchni grill elektryczny lub patelnię do grillowania, możemy przyrządzić również panini. Potrzebna nam będzie półbagietka, którą należy rozciąć, polać sosem, dodać resztę składników, np. szynkę, starty ser i warzywa. Tak przygotowaną kanapkę grilluje się przez kilka minut. Zarówno ciabattę jak i panini przygotowuje się szybko, potrzebujemy zaledwie kilku ulubionych składników, trochę czasu i grilla lub opiekacza.