Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Gofry z mąki orkiszowej. Zdrowe przekąski bez istotnych składników. Przepis na gofry bez jajek

Gofry z mąki orkiszowej. Zdrowe przekąski bez istotnych składników. Przepis na gofry bez jajek

Obecnie coraz więcej osób chce w codziennym menu uwzględniać wyłącznie zdrowe przekąski. Zazwyczaj jednak kończy się na dobrych chęciach, ponieważ trudno jest sobie odmówić smacznych ciastek czy gofrów. Przygotowywanie przekąsek bez wydawałoby się podstawowych składników może być jednak ciekawym eksperymentem w kuchni. Co warto wiedzieć o przygotowywaniu gofrów?

gofry z mąki orkiszowej

Standardowe gofry często zawierają jajka. Jeśli ktoś musi zrezygnować z tego składnika nie musi jednak rezygnować z samych gofrów. W jaki sposób przygotować gofry bez jajek? Wystarczy przygotować podstawowe składniki, takie jak mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko, wodę oraz olej. Aby uzyskać jeszcze bardziej zdrową przekąskę, warto zamiast standardowych gofrów, przygotować gofry z mąki orkiszowej. Wtedy zawierają one mniej glutenu, za to zazwyczaj więcej zdrowego błonnika.

Przepis na gofry bez jajek

Przepis na gofry bez jajek zakłada po prostu wymieszanie powyższych składników w taki sposób, aby ciasto było dość luźne. Potem wystarczy przełożyć je do gofrownicy i piec wymaganą ilość czasu. Jeśli ciasto jest zbyt zwarte, wystarczy zwiększyć ilość wody lub mleka.