Wykwintny deser
Tort to jeden z najpopularniejszych deserów, które przygotowuje się na szczególne i wykwintne okazje. Nieodłącznie torty kojarzą się z przyjęciami urodzinowymi ale nie tylko. Wspaniałą okazją do podania takiego deseru będą również przyjęcia imieninowe, świąteczne czy weselne. Możemy w ten sposób uczcić przyjęcia rodzinne lub imprezy wśród znajomych i przyjaciół. Każda okazja jest dobra do podania przepysznego deseru w postaci tortu.
Na każdą okazję
Przygotowanie tortu nie musi być wcale czasochłonne i kłopotliwe. Nie zawsze również wymaga od nas szczególnych umiejętności cukierniczych. Bardzo popularnym deserem są torty bezowe. Taki tort jest delikatny, kremowy i chrupiący. Sprawdź, jak zrobić tort bezowy.
Składniki i przepis
Przygotowanie szwarcwaldzkiego tortu bezowego przebiega dwuetapowo. Najpierw przygotowujemy blaty bezowe a następnie całą resztę. Do wykonania 4 blatów bezowych będziemy potrzebowali 8 dużych białek, 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków oraz 50 g kakao.
Składniki dzielimy na pół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia z odrysowanymi okręgami o średnicy ok. 20 cm. W miseczce umieszczamy białka i ubijamy mikserem na sztywno. W czasie ubijania stopniowo dodajemy cukier. Powinniśmy uzyskać gęstą masę bezową. Na końcu dodajemy przesiane kakao i mieszamy szpatułką.
Masę wykładamy na papier do pieczenia a następnie pieczemy przez godzinę w temperaturze 140 stopni Celsjusza. Następnie zostawiamy je jeszcze w piekarniku do wystygnięcia. Identycznie postępujemy z drugą częścią i uzyskujemy 4 blaty bezowe.
Druga część przyrządzenia tortu to wykonanie kremu, wyłożenie i udekorowanie. Będziemy potrzebować tutaj 600 ml schłodzonej śmietany kremówki, 2 łyżki cukru pudru, 380 g wydrylowanych wiśni, 60 g gorzkiej czekolady a także wiśnie lub czereśnie do dekoracji.
Zaczynamy od ubicia śmietanki, pod koniec dodając cukier puder. Następnie jeden z przygotowanych wcześniej blatów bezowych wykładamy na paterę a następnie układamy na blacie 1/4 ubitej kremówki i 1/3 wiśni. Kładziemy kolejny blat i znów powtarzamy, układając kremówkę i wiśnie i tak do wykorzystania składników. Na przygotowany tort wykładamy resztę kremówki, dekorujemy wiśniami lub czereśniami. Na tarce ścieramy czekoladę i posypujemy nią wierzch deseru. Całość schładzamy.
Tort powinniśmy spożyć w ciągu 24 godzin od przygotowania.