Tarta bez jajek. Inny styl pieczenia – co warto wziąć pod uwagę? Kruche ciasto bez jajek
W dzisiejszych czasach decydując się na zaserwowanie komukolwiek deseru lub przekąski warto wziąć pod uwagę, że nie każdy może jeść wszystkie dostępne spożywcze produkty. Dotyczy to niestety nie tylko owoców cytrusowych, ale także takich składników jak jajka czy mleko.
kruche ciasto bez jajek
Dlatego też decydując się na upieczenie ciasta dla większej i nieznanej bliżej grupy osób warto jest zdecydować się na taki pomysł jak tarta bez jajek.
Szczególnie problematyczne w takim przypadku wydaje się wykonanie samego ciasta. Kruche ciasto bez jajek smakuje jednak jak standardowe wypieki i warto jest upiec je chociaż raz, aby się o tym przekonać.
tarta bez jajek
Ciasto kruche bez jajek dla wielu osób jest lepsze, ponieważ białka dodawane do tego typu ciast zazwyczaj sprawiają, że jest ono znacznie twardsze. Tymczasem ciasto na tartę bez jajek wymaga tylko takich składników jak: mąka, masło, cukier puder oraz woda. Warto pamiętać, że na jedną szklankę mąki przypada trochę więcej niż połowa masła. Takie proporcje są konieczne w przypadku ciasta kruchego bez jajek. Nigdy nie należy zwiększać ilości mąki, a w razie zbyt twardego ciasta można dodać więcej tłuszczu.