Przepis na sernik bez jajek. Ciasto bez dodatku jajka – jak wykonać?
Ciasto bez dodatku jajka to coraz częściej oczekiwana przekąska. Powodem może być stosowana dieta, jak i nadwrażliwość na ten składnik, szczególnie zaś na białko jaja. Choć wydaje się, że brak jajka uniemożliwia stworzenie dobrego deseru, to jednak okazuje się, że tego typu przeszkoda to jedynie kolejne pole do popisu dla osób, które lubią kreatywność w kuchni.
przepis na sernik bez jajek
Jak przygotować serniki bez jaj i jakie są możliwości w takiej sytuacji?
Serniki bez jaj przepis na sernik bez jajek to często jest po prostu sernik robiony na zimno. W takiej sytuacji jajka po prostu rzadko kiedy są w ogóle stosowane, ponieważ podstawą takiego deseru jest żelatyna, a w przypadku wersji wegetariańskiej, agar lub nawet pektyna. Sernik tego typu przygotowywany jest zazwyczaj z lżejszego sera i wymaga przetrzymywania w lodówce.
Sernik pieczony bez jajek to już innego typu przepisy. Jednym ze sposobów na zagęszczenie masy serowej jest dodanie do niej większej ilości budyniu, niż jest to w standardowym przepisie. Należy również pamiętać o zastosowaniu tłustego sera oraz większej ilości masła niż w przypadku sernika na jajkach. Sernik bez jajek zazwyczaj wymaga użycia spodu z kruchego ciasta.