Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Orzeźwiające desery – sorbet i granita

Orzeźwiające desery – sorbet i granita

Poszukując deseru na bazie owoców, świeżych lub mrożonych, do przygotowania którego wystarczą proste składniki, warto pomyśleć o sorbecie lub granicie.

 

Sorbet to zamrożony mus z owoców z dodatkiem wody i cukru, a czasem także ulubionych ziół z domowego ogródka takich jak mięta lub bazylia. Jest on alternatywą dla lodów przygotowywanych na mleku i śmietanie, zawiera mniej kalorii, przy czym jest zdecydowanie zdrowszy i mogą sobie na niego pozwolić osoby na diecie. Natomiast granita to napój o ziarnistej konsystencji, którą przybiera podczas zamrażania. Można ją przygotować nie tylko z owoców, ale również z warzyw lub kawy. Ciekawą propozycją jest również granita w wersji dla dorosłych, z dodatkiem alkoholu. Warto spróbować połączenia truskawek i szampana lub truskawek, rumu i bazylii. Zarówno sorbet i granita są wyjątkowo orzeźwiające i idealnie sprawdzą się na upalne dni. Wykorzystując do ich przygotowania zamrożone owoce, możemy zwolnić nieco miejsca w zamrażarce. Oba desery można przygotować w domu, wybierając składniki wedle własnych upodobań. Należy jednak pamiętać o czasie przygotowania, który wynosi około kilku godzin.