Jak zrobić babeczki z dyni?
Żeby przygotować babeczki dyniowe potrzebujemy głównego składnika czyli dyni oraz paru innych, więc zaczynamy.
- mąka około 300 gram
- łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 200 g cukru
- jak ktoś lubi to skórka z pomarańczy 2 szt która ścieramy na tarce
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- jajka 2 szt
- puree z dyni upieczonej
- 50ml mleka
Gdy piekarnik będzie się nam nagrzewal do temperatury 200 stopni my w tym czasie możemy wymieszać składniki mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, cukier, sól, skórkę z pomarańczy startą drobno oraz wanilję i po wymieszaniu odstawiamy na bok. Wtedy przygotowujemy druga część babeczki.
W drugim pojemniku roztrzepujemy jajka, puree z dyni, roztopione masło i mleko mieszamy wszystko widelcem, żeby masa była puszysta. Dlatego że ciasto się napowietrzy i efekty naszych babeczek będą bardzo dobre, ciasto będzie wyglądać na kruche i świeże.
Przekładamy łyżką do suchych składników i mieszamy delikatnie do powstania jednolitej masy gdy już to osiągniemy wkładamy do malutkich foremek lub papilotek i pieczemy 20 minut, po wyjęciu z piekarnika możemy wierzch udekorować według własnego smaku. Jeżeli tylko mamy ochotę możemy też zrobić polewę z lukru i ozdobić górę babeczki.
SMACZNEGO.
Taka szybką przekąska nie tylko zasmakuje ale i jest zdrowa, ponieważ dynia ma swoje właściwości nie tylko w miąższu ale też w swoich pestkach.
Szybko i tanim kosztem można zrobić słodkie przekąski, dzięki temu oszczędzimy czas, który możemy poświęcić dla gości i miło spędzić z nimi czas, przekonamy się, że szybko znikną ze stołu. Nie dosyć że będą znikać babeczki to każdy będzie chciał od nas przepis tak więc sukces murowany z naszym dyni owym deserem. Gdy nie mamy zbyt dużo czasu lub chcemy zrobić komuś przyjemność to nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić coś z dyni zwłaszcza gdy my i nasi domownicy ją lubimy. Wszystko dla odrobiny przyjemności.