Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Jak przygotować bób do spożycia

Jak przygotować bób do spożycia

Bób nie jest zbyt popularnym warzywem i sięgamy po niego dość rzadko, pewnie dlatego, że jest sezonowy. Na półkach sklepowych występuje krótko w formie świeżej. A szkoda, gdyż posiada śladowe ilości tłuszczu, a sporą ilość białka. Dodatkowo to źródło minerałów i witamin. Idealny jest dla kobiet w ciąży, sportowców, osób starszych i tych, które dążą do redukcji nadwagi.

Przygotowanie bobu jest bardzo proste. Wystarczy po zebraniu nasion ze strączków dokładnie je opłukać. Następnie wrzucamy je do wrzątku. Wodę doprawiamy jedną łyżeczką cukru na każdy kilogram bobu. Gotujemy około 15 minut jeśli to świeży bób. Przed końcem gotowania delikatnie solimy wodę. Bób odcedzamy i obieramy.
Bób możemy zjeść jako dodatek do sałatek, dań z makaronu czy drobiu. Świetnie komponuje się z tuńczykiem czy łososiem. Bywa składnikiem past na kanapki, gdzie szczególnie w parze z jajkiem jest przepyszny. Można też spożyć go jako zamiennik ziemniaków, nie tylko jako dodatek do obiadu, ale również zamiennie jako składnik na przykład kopytek.
Polecam te sezonową pyszność, tym bardziej że przygotowanie bobu jest niezwykle proste.