Bułeczki drożdżowe bez jajek. Wypieki bez składników alergennych
Wiele osób uważa, że alergia lub nietolerancja pokarmowa to jedna z gorszych przypadłości, która wymaga stosowania specjalnej i często restrykcyjnej diety. Tymczasem można znaleźć wiele przepisów, które są pozbawione takich alergenów jak jajka, mleko czy gluten. Jakie wypieki szczególnie warto wypróbować?
bułeczki drożdżowe bez jajek
Jednym z najłatwiejszych do wykonania ciast bez jajek jest ciasto drożdżowe. Dlatego przekąską i deserem, który warto jest przygotować są bułeczki drożdżowe bez jajek. Jak się za nie zabrać? Wystarczą standardowe produkty do przygotowania ciasta drożdżowego, czyli mąka, najlepiej taka przeznaczona do ciast drożdżowych, drożdże, cukier do wykonania zaczynu oraz woda i olej lub masło. Jeśli jest to możliwe dobrze jest również dodać trochę mleka. Ciasto drożdżowe powinno wyrastać kilka razy. Wykonując bułeczki bez jajek należy więc zarezerwować nieco czasu. Za każdym razem, gdy ciasto „odpocznie” przez pół godziny należy wyrabiać je od nowa jednocześnie zwracając uwagę na jego konsystencję. W przypadku bułeczek powinna być ona dość luźna, by ciasto długo zachowało miękkość.