Kulinarna rutyna
W przypadku odczucia przesadnej rutyny w swojej kuchni warto pomyśleć o kilku prostych zmianach, które w pozytywny sposób urozmaicą nasz jadłospis. Może warto czasem eksperymentować i zobaczyć jak smakowałoby dane danie jeśli zmienilibyśmy w nim zaledwie kilka składników?
Na przykład w daniu, którego głównym składnikiem jest makaron znalazłoby się miejsce na zamienienie makaronu ryżem? Smak zapewne byłby nieco inny, ale danie byłoby lżejsze i być może wcale nie odbiegałoby apetycznością od oryginalnej wersji. Podobną kombinację można zastosować w przypadku dań, w których jednym ze składników jest kukurydza. Jeśli zaryzykujemy i zdecydujemy się zamienić kukurydzę na groszek również może być to pewne urozmaicenie smakowe. Należy jednak pamiętać, że tego rodzaju kombinacje zamiennikowe powinny być dokonywane z dokładną analizą pozostałych składników. Niestety w niektórych przypadkach mogłoby okazać się, że taka zamiana kompletnie nie pasuje do reszty i zamiast urozmaicić albo delikatnie zmienić swoje standardowe danie zwyczajnie je zepsujemy. Jednakże z dobrym dostosowaniem składników możemy wprowadzić dobre zmiany w naszej kuchni i posiadać szersze doświadczenie w kompozycji dań.