Japońskie pankejki
Naleśniki podawane na słodko są dobrym pomysłem na śniadanie lub podwieczorek. Serwowane w stylu amerykańskim, z dodatkiem ubitych i białek i proszku do pieczenia, tzw. pankejki, stały się w ostatnim czasie bardzo popularne. Na mieście można znaleźć miejsca, gdzie stanowią one podstawę menu i podawane są z różnymi dodatkami takimi jak nutella, bita śmietana i owoce.
Jednak najbardziej puszyste naleśniki, to japońskie pankejki, które są lekkie jak chmurka i rosną na patelni wysoko jak biszkopt. Przyrządzić je można samodzielnie, są bardzo łatwe w przygotowaniu, przy czym prezentują się smacznie i atrakcyjnie. Można dodać do nich wanilię lub skórkę pomarańczową, aby uzyskać bardziej udoskonalony smak. Składniki potrzebne do przygotowania japońskich pankejków to jajka, 60 ml mleka, 90 g mąki, 30 ml oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli i 15 g cukru. Należy zadbać o to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Białka ubija się osobno ze szczyptą soli, na końcu ubijania dodając cukier. Pozostałe składniki należy wymieszać i dodać do nich sztywną pianę, powstałą z białek i cukru. Aby nasze pankejki były puszyste, należy zachować proporcje – na 3 żółtka dodaje się pianę z 6 białek. Przygotowane ciasto smaży się na patelni, posmarowanej odrobiną oleju, koniecznie pod przykryciem. Porcje ciasta można odmierzyć dużą łyżką. Nie należy przesadzać z mocą palnika, gdyż placuszki rosną wysokie i może okazać się, że chociaż na zewnątrz są zarumienione, nie dopiekły się w środku. Najlepiej podawać je od razu, z ulubionymi dodatkami, gdyż odłożone na później opadną i będą wyglądać mniej efektownie.