Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Muffiny owsiane bez mąki. Bezglutenowe wypieki – na co warto się zdecydować?

Muffiny owsiane bez mąki. Bezglutenowe wypieki – na co warto się zdecydować?

Obecnie wiele osób rezygnuje z glutenu w swojej diecie. Jeśli tego typu decyzja została podjęta spontanicznie lub na skutek wykrycia alergii lub nietolerancji może okazać się, iż trudno jest zrezygnować z dotychczas spożywanych produktów. Dlatego też warto poznać przepisy na wypieki, które nie wymagają użycia standardowej pszennej mąki. Co można zrobić bez niej?

muffiny owsiane bez mąki

Jedną z możliwości są muffiny owsiane bez mąki. Choć niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, to owies jest zbożem, które nie zawiera glutenu. Osoby z nietolerancją muszą jednak uważać, ponieważ czasami dochodzi do zanieczyszczeń w procesie produkcji mąki lub innych produktów. Sam owies jednak jest zazwyczaj bezpieczny i można wykonać z niego muffiny.
Mąkę owsianą można zakupić na przykład w sklepie ze zdrową żywnością. Jeśli jednak nie ma takiej możliwości, można po prostu wykorzystać do tego celu dokładnie przemielone płatki. W przypadku, gdy ktoś chce czuć w cieście fakturę płatków, może zdecydować się na ich przemielenie już z innymi składnikami. Do wypieku muffinek niezbędne są: jajka, proszek do pieczenia, jogurt lub śmietana oraz, dla chętnych, banan. Całość należy zblendować. Pieczenie zajmuje około pół godziny, w zależności od temperatury piekarnika. Rekomendowana jest temperatura 200 stopni.