Włoski sposób parzenia kawy
Włosi są znani na całym świecie ze swojej miłości do kawy. To podobno u nich można wypić najlepszą i najsmaczniejszą kawę.
Idealne espresso możemy przygotować w zaciszu domowym, wystarczy nam w tym celu klasyczna kawiarka, zwana również czajnikiem moka lub kafetierą. Kawiarka ciśnieniowa należy do popularnych i tanich urządzeń. Składa się z trzech części: zbiornika na wodę, sitka na zmieloną kawę oraz zbiornika na powstały napój. Parzenie kawy w ten sposób pozwala wydobyć z niej wyjątkowy aromat i smak. Intensywniejszy smak uzyskamy, kiedy zmielimy ziarna kawy bezpośrednio przed przygotowywaniem naparu. W sklepach znajdziemy kawiarki elektryczne lub przeznaczone do gotowania bezpośrednio na kuchence lub płycie indukcyjnej. Powstałe espresso może stać się bazą do innych kaw, takich jak latte lub cappuccino, wystarczy dodać odpowiednią ilość spienionego mleka. Dzięki kawiarce otrzymamy idealnie pobudzający napój o aksamitnej konsystencji. Elegancka kawiarka będzie także świetnym prezentem dla zapalonego kawosza.