Własne przetwory – smaczne i zdrowe rozwiązanie.
Lato to czas wakacji i odpoczynku. Piękna pogoda sprawia, że spędzamy wiele czasu na dworze, korzystając ze słońca i ciepła.
Dla wielu gospodyń domowych to także czas sporządzania przetworów na zimę. Często rodzina i znajomi obdarowują nas wieloma kilogramami jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, winogron, porzeczek czy agrestu. Nie jesteśmy w stanie zjeść wszystkiego na raz, dlatego warto pomyśleń o zrobieniu przetworów.
W jaki sposób wykorzystać owoce? Z jabłek, gruszek, malin, śliwek i innych owoców możemy zrobić dżemy albo powidła. Kanapka z dżemem lub ciasto z dodatkiem dżemu – brzmi świetnie. Nikt nie ma wątpliwości, w jaki sposób wykorzystać winogrona, wiśnie czy porzeczki. Sporządzanie własnego wina to marzenie wielu mężczyzn, zwłaszcza jeśli można się nim pochwalić przez znajomymi. Zrobienie wina wymaga wysiłku, odpowiednich zakupów i doglądania go zanim odpowiednio sfermentuje. Warto również pomyśleć o zakupie suszarki do owoców. Dzięki suszarce do owoców, możemy ususzyć jabłka, gruszki czy śliwki. Suszone owoce są smaczną i zdrową przekąską. Możemy je również wykorzystywać do sporządzania ciast, sosów, pieczenia mięs. Własne przetwory to nie tylko powód do dumy, ale również duża oszczędność. Mimo iż sporządzanie przetworów również wiąże się z wydatkami, to produkty są zdecydowanie tańsze i lepszej jakości niż te, które zakupimy w sklepie.