Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Witaminy i minerały

Witaminy i minerały

Orzechy włoskie zawierają około 65% masy tłuszczu.
Podobnie jak inne orzechy, większość kalorii w orzechach włoskich pochodzi z tłuszczu. To czyni je bogatym w energię, wysokokalorycznym jedzeniem.
Jednak pomimo tego, że orzechy włoskie są bogate w tłuszcz i kalorie, badania wskazują, że nie zwiększają ryzyka otyłości podczas zastępowania innych pokarmów w diecie.

Orzechy włoskie są również bogatsze niż większość innych orzechów w tłuszcze wielonienasycone. Najbardziej rozpowszechniony jest kwas tłuszczowy omega-6 zwany kwasem linolowym.
Zawierają również stosunkowo wysoki procent zdrowego kwasu alfa-linolenowego z tłuszczu omega-3 (ALA). Stanowi to około 8–14% całkowitej zawartości tłuszczu
W rzeczywistości orzechy włoskie są jedynymi orzechami, które zawierają znaczne ilości ALA.
ALA jest uważany za szczególnie korzystny dla zdrowia serca. Pomaga również zmniejszyć stan zapalny i poprawić skład tłuszczów we krwi.

Co więcej, ALA jest prekursorem długołańcuchowych kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA, które zostały powiązane z licznymi korzyściami zdrowotnymi.

Orzechy włoskie witaminy

Orzechy włoskie są doskonałym źródłem wielu witamin i minerałów, w tym:

-Miedź. Ten minerał sprzyja zdrowiu serca. Pomaga także w utrzymaniu funkcji kości, nerwów i układu odpornościowego.
-Kwas foliowy. Kwas foliowy, znany również jako kwas foliowy lub witamina B9, ma wiele ważnych funkcji biologicznych. Niedobór kwasu foliowego podczas ciąży może powodować wady wrodzone.
-Fosfor. Około 1% twojego ciała składa się z fosforu, minerału występującego głównie w kościach.
-Witamina B6. Ta witamina może wzmocnić układ odpornościowy i wspomóc zdrowie nerwów. Niedobór witaminy B6 może powodować anemię.
-Mangan. Ten śladowy minerał znajduje się w największych ilościach w orzechach, pełnych ziarnach, owocach i warzywach.
-Witamina E. W porównaniu z innymi orzechami orzechy włoskie zawierają wysoki poziom specjalnej formy witaminy E zwanej gamma-tokoferolem.