Placki bananowe bez jajek. Przekąska dla wegan – co warto zrobić?
Osoby, które decydują się na zastosowanie diety wegańskiej zazwyczaj wcześniej przygotowują się do zmiany swoich dotychczasowych przyzwyczajeń żywieniowych. Warto jednak pamiętać, że obecnie możliwe jest zastąpienie standardowo gotowanych potraw odpowiednimi zamiennikami. Dotycz to także smażonych placków, które, jak się okazuje, można zrobić również bez użycia jajka. W jaki sposób?
Placki bananowe bez jajek
Placki bananowe bez jajek to jednak z łatwiejszych do przygotowania przekąsek. Okazuje się bowiem, że banany mogą z łatwością zastąpić jajka. W przypadku tego typu placków można także zastąpić standardową pszenną mąkę mąką orkiszową lub nawet owsianą. Wiele zależy w tym przypadku od osobistych preferencji.
W zależności od wielkości produktu jeden banan zastępuje zazwyczaj jedno jajko. Dlatego też decydując się na zrobienie bananowych placków bez jajka można korzystać ze standardowego przepisu po prostu zastępując jajka bananem. Przykładowo na pół szklanki mąki dodawane jest zazwyczaj jedno jajko, więc w tym przypadku będzie to jeden rozgnieciony banan. Do tego należy dodać pół łyżeczki trzcinowego cukru. Całość rozmieszać i po odstawieniu na kilka minut smażyć na gorącym oleju.