Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Guacamole – doskonały dodatek do każdej przekąski.

Guacamole – doskonały dodatek do każdej przekąski.

Guacamole to nic innego jak świetny, delikatny sos przyrządzany z roztartych dojrzałych zielonych owoców awokado z różnymi w zależności od upodobań dodatkami.
Pierwsze sposoby przyrządzania tego typu sosu były znane już w czasach azteckich. Jak wiadomo, potrawa ta wywodzi się właśnie z Meksyku. Szczególnie popularna jest w Stanach Zjednoczonych i krajach Ameryki Południowej.
Sos ten jest spożywany zarówno jako samodzielna przekąska, jednakże najczęściej spożywany jest z tortillą lub jako sos do chipsów i innych tego typu przystawek.
Jak przyrządzić ten delikatny o kremowym smaku dip? Przepis jest niezwykle prosty.

Składniki :
podstawowe:

-2 duże dojrzałe owoce awokado
-1-2 ząbki czosnku
– kilka kropel soku z limonki (opcjonalnie może być cytryna)
– szczypta soli

Składniki opcjonalne (dla urozmaicenia naszego sosu):
– papryczka chili
– kolendra
– piórka zielonej cebulki dymki
– pomidorki koktajlowe

Najpierw obieramy awokado z zielonej skórki i pozbywamy się dużej pestki, która znajduje się w jego wnętrzu. Najlepiej, aby awokado było miękkie, w pełni dojrzałe, wtedy jego walory smakowe będą bardziej wyraziste.
Kroimy na dwie połówki i jeżeli jest na tyle miękkie rozgniatamy widelcem w miseczce.
Aby zachować odpowiednio świeży zielony kolor należy skropić odpowiednio sokiem z wyciśniętej limonki lub cytryny. Dodajemy szczyptę soli i drobno pokrojone ząbki czosnku. Wszystko energicznie rozgniatamy widelcem , przekładamy do odpowiedniego pojemnika i mamy sos gotowy. W lodówce możemy go przechowywać najdłużej dwa góra trzy dni.
Jeżeli chcemy urozmaicić nasz sos możemy również dodać odpowiednio kolendry, pokrojonej papryczki chili, zielonej cebulki czy też pomidorków koktajlowych. Możemy spróbować tak zrobić, jednakże wszystko tutaj zależy od naszych preferencji i upodobań. Tak przygotowany sos będzie doskonały praktycznie do każdej przekąski.