Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Zupy jako danie obiadowe

Zupy jako danie obiadowe

Podobno Polska jest krajem, w którym jada się najwięcej zup. Polacy bardzo lubią tego rodzaju dania obiadowe i wręcz prześcigają się jeśli chodzi o pomysły na zupę . Jest to popularne danie podawane już małym dzieciom – w formie zmiksowanej na pyszny krem można maluchom podawać wszelkiego rodzaju warzywa. Dzięki dobrze doprawionym zupom możemy „przemycić” do jadłospisu naszych najmłodszych wiele wartościowych witamin i mikroelementów. Warto korzystać z warzyw i owoców sezonowych, aby w naszej diecie pojawiały się świeże i nieprzetworzone produkty.

 

Począwszy od nowalijek wczesnowiosennych, poprzez bogactwo warzyw sezonu letniego, aż po pyszne jarzyny jesienne oraz leśne grzyby – cały rok mamy w czym wybierać. Także zima jest dobrym okresem na zupy, gdyż nic tak nie rozgrzewa w mroźny dzień jak talerz zawiesistej, tłustej zupy. Ta pora roku sprzyja wykorzystywaniu przetworów zgromadzonych w lecie i jesienią. Wszelkiego rodzaju mrożonki czy też jarzyny w słoikach – np. przeciery lub passaty pomidorowe, ususzone grzyby czy kiszonki – wszystko stać się możne podstawą przepysznej, zdrowej zupy. Dla fanów lekkich posiłków mamy też dobrą wiadomość – odpowiednio przyrządzone zupy mogą stanowić świetną podstawę diety odchudzającej. Jedzenie zup pozwala na wprowadzanie do naszego jadłospisu odpowiedniej porcji warzyw i owoców w ciągu dnia.

Oprócz warzywnych mamy też zupy z owoców, tak często podawane naszym dzieciom. Mogą być one zaciągane śmietaną lub podawane z makaronem. Zupa z wiśni czy z jabłek będzie świetnym daniem obiadowym dla naszych milusińskich. Nie zapominajmy także o znanych z dzieciństwa zupach mlecznych. Być może warto do nich powrócić, aby nieco urozmaicić nasz jadłospis. Podawane z makaronem, kaszą manną czy jęczmienną albo z odrobiną mąki czy zaciągnięte żółtkiem – w każdej formie będą przepysznym daniem na śniadanie, nie tylko dla dzieci.
Zupy mogą być gotowane zarówno na wywarach z warzyw, jak i na bulionach mięsnych. Nie ma więc żadnych ograniczeń, aby mogli je jadać wegetarianie czy weganie. Pomysłów na zupę jest wszakże tak wiele!