Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Prosty przepis na chlebek bananowy

Prosty przepis na chlebek bananowy

Co robić podczas podczas kwarantanny? To pytanie zapewne zadaje sobie wielu z was. Już śpieszymy z odpowiedzią. Warto w czasie tej przymusowej izolacji postawić na rozwój siebie. Nie muszą to być wielkie rzeczy, wystarczy zrobić coś po raz pierwszy. Na przykład poeksperymentować w kuchni i… upiec swój własny chlebek bananowy! Nie potrzebujesz do tego wielu składników, wykonanie jest banalnie proste, a smak i zapach chlebka jest niesamowity! Znamy najlepszy przepis na chlebek bananowy.

 

Będziesz potrzebować trzech małych, bardzo dojrzałych bananów (około 215 g), jedno jajko, 100 g mąki pszennej, pół łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli i cynamon. Opcjonalnie możesz dodać odrobinę imbiru czy 2 łyżki miodu.
Pierwszy krok to zblendowanie bananów z jajkiem. Do powstałej masy dodaj pozostałe składniki, wymieszaj dokładnie, a następnie powstałe ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie włóż formę na 40 minut (lub tzw. „suchego patyka”) do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto w temperaturze 180 stopni, w międzyczasie rozkoszując się cudownym aromatem rozchodzącym się po domu. To wszystko. Prawda, że brzmi łatwo?
Chlebek możesz zjeść sam albo z ulubionym, dżemem, masłem orzechowym lub kremem czekoladowym. Smacznego!