Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Piernik bez jajek. Pieczenie ciasta bez dodatku jajka

Piernik bez jajek. Pieczenie ciasta bez dodatku jajka

Obecnie coraz częściej zdarza się, że konieczne jest upieczenie ciasta bez dodatku mleka czy glutenu. Przez alergię wiele osób nie może również jeść jajek, dlatego też pojawiają się także przepisy umożliwiające uzyskanie takiego ciasta. Co warto wiedzieć, jeśli chodzi o pieczenie bez jajek?
Ciasto bez jajek do smażenia często zawiera coś z proteinami, co umożliwia uzyskanie podobnej konsystencji.

piernik bez jajek

W przypadku wegańskich przekąsek jest to na przykład banan lub białko uzyskane z warzyw strączkowych, na przykład ciecierzycy. W sytuacji, gdy ciasto może zawierać produkty odzwierzęce, często dodawana jest na przykład gęsta śmietana. Jak zrobić piernik bez jajek, który nadal będzie miał odpowiedni smak i konsystencję?
Do przygotowania tego typu piernika należy przygotować: mąkę, kakao, przyprawy korzenne, bakalie, gęsta kwaśna śmietana, olej lub roztopione masło, mleko, cukier lub zamiennik oraz soda oczyszczona. Proporcje składników należy dostosować do ilości mąki. Zazwyczaj piernik tego typu piecze się z dwóch szklanek mąki. Wtedy konieczne jest dodanie około 1/szklanki tłuszczu, półtorej szklanki śmietany, dwóch łyżek kakao, oraz pół szklanki cukru lub zamiennika.