Pulpeciki w sosie porowym
Szukasz pomysłu na smaczny obiad dla dzieci? Jednocześnie na pewno chciałabyś, aby było to danie łatwe i szybkie w przygotowaniu.
Przedstawię dziś przepis na taki obiad a dodatkowo sposób jego podania, który zachęci małego degustatora do jego skosztowania.
Dziś zaproponuję pulpeciki w sosie porowym. Miękkie, nieduże kuleczki, które nie przestraszą młodego człowieka ilością do spożycia a jednocześnie nasycą mały brzuszek.
Składniki na 0,5 kg mięsa mielonego, proponuję drobiowe z uwagi na swą delikatność.
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 duży por
- 1 mała cebulka, może być dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko całe
- 0,5 szklanki mleka
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka
Mięso przyprawiamy i wyrabiamy dodając jajko. Czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę siekamy w drobną kosteczkę i również dodajemy do mięsa.
Z gotowego mięsa wyrabiamy niewielkie kulki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy je w 180*C ok 25 minut.
Podczas pieczenia pulpecików, kroimy pora w cienki paski i dusimy do miękkości na patelni zalewając całość mlekiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
10 minut przed końcem pieczenia zalewamy pulpeciki sosem porowym.
Proponuję podawać pulpeciki z ziemniaczkami ugotowanymi w całości lub w mundurkach. Forma posiłku nasyci brzuszki dzieci ale również może zachęcić je do jedzenia palcami z uwagi na przyjemne kształty i niewielkie rozmiary.