Jak ugotować szparagi?
Wraz z nadejściem cieplejszych dni warto udać się na bazarek albo do osiedlowego sklepu, aby zobaczyć, jakie kryją skarby. Nareszcie można cieszyć się świeżymi, pysznymi warzywami i owocami.
Najsmaczniejsze są te, które zostały wyhodowane bez użycia środków ochrony roślin i innych chemikaliów. Jednym z najmodniejszych produktów są szparagi. Gotowanie tej nietypowej rośliny może jednak sprawiać pewne trudności. Nie każdy wie, jak się za to zabrać. Okazuje się, że jest to dość prosta czynność. Jest to roślina, której nie jadamy na surowo, ale zawsze po obróbce termicznej. Przy użyciu obieraczki pozbywamy się z łodyg twardych części. Następnie bierzemy dość duży garnek – musi on pomieścić dość wysokie szparagi. Gotowanie trwa tyle, co kwadrans. W zależności od upodobań możemy ten czas skrócić lub wydłużyć o kilka minut. Roślina powinna być miękka, ale nie rozgotowana, aby nie stracić swoich cennych wartości smakowych i zdrowotnych.Podajemy potrawę z ulubionymi dodatkami – np.ziemniakami albo sosem. Najsmaczniejsze są dania jeszcze ciepłe, nie należy zwlekać z jedzeniem.