Ciasto z dwóch składników
Domowe wypieki zawsze cenione są bardziej niż te kupne, często przetworzone i pełne niepotrzebnych wzmacniaczy. Trudno jest jednak pogodzić pracę oraz domowe obowiązki, znajdując czas na wertowanie książek kucharskich i stworzenie długiej listy zakupów, a jeśli w końcu uda się to zrobić, zdarza się, że składniki czekają w lodówce w nieskończoność.
Wreszcie niewykorzystane trafiają do kosza. Tak bywa często z drożdżami. Czy istnieje zamiennik drożdży, o którego termin ważności nie trzeba się martwić? Rozwiązanie tego problemu jest prostsze niż może się wydawać. Do wykonania idealnego ciasta wystarczy mąka samorosnąca – którą zrobisz dodając do 240 g mąki łyżeczkę proszku do pieczenia. Tak przygotowaną mąkę samorosnącą, należy połączyć z 200 g jogurtu greckiego. Teraz wystarczy zdecydować na co masz ochotę: ciepłe bułeczki, rogaliki czy może pizza?
Ciasto w wybranej formie należy piec ok. 15 minut w 200 stopniach. Można dodatkowo wzbogacić je, dodając do niego ulubione przyprawy np. zioła prowansalskie, jeśli zdecydujesz się na pizzę. Proszek do pieczenia jako zamiennik drożdży zawsze sprawdzi się doskonale. Nie musisz dłużej się martwić, czy ciasto jest odpowiednio wyrobione, ani czekać godzinami aż odpowiednio wyrośnie. Na przygotowanie dwuskładnikowego ciasta nie potrzebujesz dużo czasu a efekt na pewno będzie zadowalający.