Pages Navigation Menu

klub kwadratowa Gdańsk, Gdynia

Cukiniowe placki z dodatkami

Cukiniowe placki z dodatkami

Niedługo zakończy się sezon na dary lata prosto z ogródków. Ale możemy ten czas jeszcze wykorzystać, przygotowując w kuchni pyszne obiady czy kolacje. Dziś propozycja na danie z cukinii. Nieważne czy będzie to odmiana zielona czy żółta. Ważne aby była świeża.

Proponuję placki cukiniowe z dodatkiem marchewki i ziemniaków.
Pyszne, domowe danie, które jednocześnie zawiera dużo witamin skrytych w warzywach.

Składniki z wykorzystaniem 1 średniej cukinii ( na ok 20 placków)

  • Średnia cukinia
  • 5 niedużych ziemniaków
  • 1 marchewka
  • Mała cebula
  • 3 całe jajka
  • Sól, pieprz,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • Olej do smażenia

Cukinię myjemy i odbieramy jeśli ma grubą skórkę, jeśli nie możemy zostawić nieobraną. Natomiast wykrawamy gniazda z pestkami. Przygotowaną cukinię ścieramy na grubych oczkach.
Ziemniaki, marchew i cebulę obieramy i ścieramy na tarce do ziemniaków lub w maszynce. Warzywa łączymy ze sobą i odciskamy powstały sok.
Dodajemy przyprawy, zioła oraz jajka i łączymy ze sobą. Następnie dosypujemy wymieszane mąki lub mąkę z kaszą i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki. Ja kładę 2 łyżki stołowe na 1 placek. Smażymy na rumiano z obu stron. Gotowe placki możemy odsączyć na papierowym ręczniku.
Podajemy solo lub wg uznania z surówką czy nawet gulaszem mięsnym.